На 2 април българите за пети път в последните две години ще

...
На 2 април българите за пети път в последните две години ще
Коментари Харесай

Изпращат 300 наблюдатели в секции с повишен риск от изборни измами

На 2 април българите за пети път в последните две години ще дадат своя глас за избор на народни представители.

За да подсигурява честността и прозрачността на изборния развой, Обединение за Честни Избори (ОЧИ) провежда наблюдаване на изборния ден в над 150 секции в страната,в които има нараснал риск от следен и платен избор. 

Това оповестяват от неправителствелствена организация.

Търговията с гласове е рентабилен бизнес, следен от проведената престъпност и покровителстван от заинтригуваните политически субекти. В България най-често обект на изборните операции са най-бедните, едва образовани гласоподаватели.

Липсата на външни наблюдаващи в избрани изборни секции, най-много в махали, селца и дребни градове основава опция за разнообразни злоупотреби в избория ден - от пропаганда в самата секция и гласоподаване с непознати персонални карти до неправомерно подпомагане при гласуването на разнообразни избиратели и компрометиране на изборната бюлетина по този начин, че тя да стане невалидна.

" С наличието на наблюдаващи, имаме вяра, че ще предпазим вота от част от измамите, както и че ще съберем скъпо знание, което да усъвършенства изборния развой, " споделя Марио Русинов, координатор на набюдатеската задача на Обединение за Честни Избори.

Обединение за Честни Избори набира дейни българи за наблюдаващи на парламентарните избори, тъй че да се понижи до най-малко опцията от корист с най-висшето гражданско право - правото да се гласоподава.

Обединението възнамерява да изпрати по двама наблюдаващи в секция с нараснал риск. Желаещите ще преминат през особено образование за правата и отговорностите им като наблюдаващи. Обединението поема пътните разноски и предлага подобаващ хонорар на дейните жители, които биха желали да дадат своя принос в повишението на честния избор в страната.

Молби за наблюдаващи се одобряват до 27.03.2023 онлайн на адрес. 

С преимущество ще се одобряват наблюдаващи подготвени да наблюдават изборния развой в секции на териорията на областите Габрово, Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив - област, Русе, Силистра, Смолян, Хасково и Ямбол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР